Pšeničný chlieb: pšeničné brucho, choroby a debilita

gluten

Súčasná pšenica je škodlivá. Žiaľ, pšenica je v našej potrave takmer všadeprítomná.

Iba málokto vie, ako veľmi toto zlatožlté zrno poškodzuje zdravie a spôsobuje nadváhu. Pretože v druhej polovici 20. storočia bolo obilie geneticky upravené do takej miery, že s pôvodnou »prapšenicou« už nemá takmer nič spoločné.

Ráno chlieb s medom, na obed porcia cestovín ako príloha, medzičasom sladký koláčik a na záver ešte obložené chlebíky. Takto žiaľ vyzerá každodenná strava u nejedného z nás.

O tom, že si vlastne ubližujeme, vie iba málokto. Problémom je nielen množstvo uhľovodíkov, ale aj veľké množstvo pšenice, ktorá sa skonzumuje. Čo je na pšenici problematické? Je celozrnný pšeničný chlieb zdravší ako biely chlieb? Aké sú alternatívy k pšenici?

Súčasná pšenica sa biochemicky značne líši od pšenice, ktorú sme jedli pred 50 rokmi.

Za posledných 5 desaťročí poľnohospodárstvo pšenicu vo veľkom rozsahu krížilo, s cieľom zvýšiť úrodu a zlepšiť jej vlastnosti. Vôbec sa však nemyslelo na to, ako zmena biochemických štruktúr pšenice dokáže ovplyvniť ľudské telo.

Dnešná pšenica je úplne iná ako pšenica spred 50 rokov, pretože súčasná pšenica obsahuje rozličné antivýživné látky a glutén s biochemickými odlišnosťami.

Pšeničné gluténové proteíny sa postupným krížením značne zmenili. V istom experimente kríženia bolo v jednom štepe identifikovaných 14 nových gluténových proteínov, ktoré predtým v materskej rastline pšenice neboli prítomné.

To znamená, že moderná pšenica obsahuje nové „cudzie“ gluténové proteíny, na ktoré sa humánna tráviaca sústava zatiaľ neadaptovala. To je jeden z dôvodov, prečo sa za posledných 50 rokov tak masovo rozšírila celiakia, autoimunitné ochorenie s úplnou intoleranciou na glutén.

Pšenica obsahuje antivýživné látky

Ďalším dôvodom, pre ktorý sa oplatí zriecť sa obilia, sú obsahované antivýživné látky, ktoré dokážu poškodiť naše zdravie. Medzi ne patria inhibítory proteázy, kyselina fytová a glutén. Pre samotnú rastlinu tieto látky majú zmysel, pretože napríklad lektíny a glutén slúžia ako ochrana pred skŕmením. Pre rastlinu je dôležitá aj kyselina fytová, pretože viaže minerálne látky, ktoré zasa slúžia klíčku vo fáze rastu ako potrava.

Pre ľudí a aj ďalšie cicavce sú však tieto látky škodlivé. Glutén napríklad zvyšuje aj priepustnosť stien čreva a uľahčuje tak prienik škodlivín do tela, ktoré potom dokážu vyvolať imunitnú odpoveď. Kyselina fytová viaže minerálne látky, ktoré už nie sú viac pre telo dostupné a inhibítory proteázy zasa blokujú trávenie proteínov.

Pšenica má podobné návykové vlastnosti ako opiáty

Pšenica obsahuje zlúčeniny, ktoré sa nazývajú „exorfíny“. Tie majú na mozog podobný efekt ako nejedna droga. Ten vysvetľuje aj to, prečo sa niektorí ľudia jednoducho nedokážu zriecť svojho milovaného chlebíka, cestovín alebo koláčov.

Terapia prechodom na stravu bez gluténu zlepšuje autizmus

Aké dôsledky na mozog môžu mať gliadín z pšeničných a kazeín z mliečnych výrobkov, ukazujú výsledky vyšetrení autistických detí. Podozrenie týmto smerom vyslovil už v 1960-tych rokoch americký neuropatológ Dr. F. C. Dohan. Prvé vedecké dôkazy nasledovali v roku 1981 zo strany nórskeho vedca Karla Reichelta, ktorý preukázal stopy opioidných peptidov v moči autistických detí.

Liečbou prechodom na stravu bez gluténu a kazeínu dosiahol Reichelt tak u autistov ako aj u schizofrenikov výrazné zlepšenie príznakov.

Priveľa pšenice môže vyvolať akné

V západnej kultúre má 95 % 16- až 18-ročných vyrážky a akné. Sporadicky máva vyrážky a akné dokonca aj 50 % dospelých nad 25 rokov.

Kultúry ako ostrovania na Papue-Nová Guinea, poľovníci a zberači v Paraguaji, domorodci z oblasti rieky Purus v Brazílii, africkí Bantovia a Zuluovia, obyvatelia japonského ostrova Okinawa a kanadskí Eskimáci sú však od nepekných akné uchránení.

Pšenica zvyšuje zápalové reakcie

Keď sa pšeničné lektíny dostanú do krvi, môžu sa rozšíriť v celom tele a zachytiť sa na orgánoch ako srdce, pľúca, podžalúdková žľaza alebo mozog. Telo sa bráni a útočí na lektíny a tým aj na vlastné tkanivá. Vznikajú zápaly, a riziko chorôb ako artróza, reuma, alzheimer, srdcový infarkt, rozptýlená skleróza, diabetes a rakovina rastú – zvyšuje sa aj riziko autoimunitných ochorení.

Pšenica spôsobuje poruchy tvorby svalstva

Športovci potrebujú na špičkový výkony dobre vytvorené svalstvo a dobrú hormonálnu regeneráciu. Keďže pšeničné lektíny negatívne ovplyvňujú aj tvorbu svalstva a hormonálnu regeneráciu, športovci a starší ľudia by konzum pšenice mali znížiť.

Pšenica útočí na štruktúry kĺbov

Pšeničné lektíny sa viažu na telový N-acetylglukosamín, ktorý je potrebný na výstavbu štruktúr kĺbov. N-acetylglukosamín naviazaný na pšeničný lektín telo už nedokáže použiť. Tak dochádza k problémom kĺbov a úrazom v športe.

Mimochodom: konzum pšenice by mal obmedziť aj ten, kto na liečbu artrózy a bolestí kĺbov užíva glukosamín, aby telo dokázalo tieto doplňujúce živiny kompletne použiť na tvorbu nových štruktúr. Preto je v rámci stratégie liečby artrózy dôležité okrem iného obmedziť konzum pšenice.

Pšenica oslabuje imunitný systém

Pšeničné lektíny menia štruktúru imunitných buniek a oslabujú ochranu pred spúšťačmi chorôb. Pšeničné lektíny poškodzujú aj takzvané mikroklky, miesta príjmu živín v čreve. Telo tak cez črevo prijíma menej výživných látok – rovnako sa zhorší aj črevná bakteriálna flóra.

Vysoký konzum obilia vedie vo všeobecnosti aj nedostatku vitamínu D. Vitamín D je však tiež veľmi dôležitý pre zdravý imunitný systém. Kto býva v zime častejšie chorý, mal by sa vyhýbať pšenici a iné obilné výrobky jesť iba s mierou.

Pšenica zvýši hladinu cukru v krvi

Keďže pšenica rovnako ako každá iná obilnina obsahuje mnoho uhľohydrátov, ktoré sa v tele rozkladajú na glukózové cukry, vysoký konzum pšenice spôsobí ustavičné návaly krvného cukru a inzulínu. Ak je strava celé roky z veľkej časti založená na cukre a pšenici, telo si vybuduje rezistenciu voči inzulínu a inzulín vytvorený telom viac nepôsobí. Dôsledkom je chronické zvýšenie hladiny krvného cukru a inzulínu. Chronicky zvýšený inzulín zapína zápalové gény, ktoré zasa dokážu spúšťať zápalové choroby ako sú alzheimer, artróza alebo diabetes.

Je celozrnný pšeničný chlieb zdravší ako biely chlieb?

Celozrnný chlieb nezvýši hladinu krvného cukru tak rýchlo, ako biely chlieb. Celkové zvýšenie hladiny krvného cukru je však žiaľ rovnako vysoké. Takže na vrátenie krvných parametrov do normálu nemá zmysel jednoducho prejsť na celozrnné výrobky.

Prínosom celozrnného chleba by boli iba vyšší obsah balastných látok, vitamínov, minerálov a stopových prvkov. Celozrnný chleba na pšeničnom základe má tú nevýhodu, že s ním sa prijme do tela ešte viac lektínu podporujúceho zápalové procesy, ako s bielym pšeničným chlebom.

Aké sú alternatívy k pšenici?

Vo všeobecnosti by sme namiesto pšeničných príloh (cestoviny, chlieb) mali jesť viac zeleniny a šalátu. Pomôže aj prechod z pšeničnej múky na alternatívne múky s nižším obsahom lektínu.

Sú to napríklad proso, quinoa, amarant (láskavec), špalda, farro a ovos. Keďže ražné lektíny sú takmer rovnako agresívne a nezničiteľné, ako pšeničné lektíny, namieste je iba striedma konzumácia ražných výrobkov.

Preklad z nemčiny ďurino, november 2016

Zdroj: lupocattivoblog.com/2016/09/26/krebs-mag-weizen-was-sind-die-alternativen-zu-weizen/

Komentár

Netreba zabúdať ani na kontamináciu pšenice a vlastne už všetkých rastlín a vody rakovinovým glyfosátom, rozprašovaným spolu s inými látkami nad našimi územiami „spojeneckými“ (rozumej americkými) lietadlami NATO.

Na nasledujúcich obrázkoch je príklad z 8.7.2016 nad územím Nemecka, kedy netvor (ako nazvať človiečika, ktorý za peniaze alebo z presvedčenia sype na civilov jedovaté látky ako na potkany) rozosieva sračky na vojenskom cisternovom lietadle typu McDonnell Douglas KC-10 Extender s nápadne bielym náterom. Nad Európou lietajú v súčasnosti iba vojenské lietadlá zoskupenia NATO. A tie robia iba to, čo prikáže „biely otec“ v Pentagone. Viac obrázkov a vysvetľujúci text v nemčine nájdete na odkaze saga4ever.blogspot.sk/2016/11/chemtrail-beweis-tragflaechen-sprueher-ueber-hauenstein-erwischt.html.

práškovanie obyvateľstva vojenským lietadlom NATO leyline-massive-tankerspruhfluge-uber-hauenstein-pfalz-0010 leyline-massive-tankerspruhfluge-uber-hauenstein-pfalz-0010-stufe-2

Podozrenie, že tzv. kondenzačné pásy nevychádzajú iba z turbín, sa potvrdilo po aplikovaní filtra na zredukovanie počtu farebných odtieňov. Vojenské cisternové lietadlo rozprašuje jedy takmer po celej dĺžke krídel.

Prečo to robia? Lebo môžu!

3 komentáre k “Pšeničný chlieb: pšeničné brucho, choroby a debilita”

  1. Pre telo sú najškodlivejšie cukry a sladidlá, pšenica, tuky, mlieko a výrobky z neho, včítane jogurtu, všetky priemyselne spracované potraviny, konzervanty, ochucovadlá. Mäso škodí tiež, okrem bielej ryby.
    Začal som makrobiotickú stravu, vid. kniha:

    Kushi, Makrobiotikou ke skutečnému zdraví.

    Volil som makrobiotiku ako posledné riešenie, lieky nezaberali, Prednison má sto vedľajších účinkov a všetky som zažil, skúšal som vitamíny, prebiotiká, rôzne iné doplnky stravy, nič nepomáha. Ešte pred zmenou jedálnička som vynechal lepok a z večera do rána sa mi ukrutne uľavilo, netrpím neznášanlivosťou na lepok. Som na makrobiotike pol roka som zdravý, bez liekov a lekárov. Fyzicky a psychicky človek neskutočne pookreje, kľudne si môžete odpočítať 20 rokov z veku. Je jedno, či má človek 40, alebo 90 rokov, z postele musí vyskočiť vždy rovnako svižne.

    Dnešní starci sú doživotní požierači liekov, ich staroba je jedno nekončiace chronické civilizačné ochorenie spojené s bolesťami, chorobami, apatiou, depresiou. Makrobiotika to rieši!!!

    Jedine makrobiotika je komplexný zdravý spôsob stravovania, ak si ju naštudujete, tak zistíte, že všetky výživové doporučenia sú len reklamné podvody na kradnutie vašich peňazí. Vegetariánstvo nie je, alebo nemusí byť makrobiotikou!

    Vedecké dôkazy vyše sto ročných výskumov sú v knihe:

    Campbell, Čínska štúdia.

    Kniha sa výborne číta a okrem iného sa dozviete o tom, ako a prečo politický režim pracuje proti občanom a je jedno, v akom štáte žijete. Štát je najväčší nepriateľ človeka, lebo má monopol na vzdelanie, napriek tomu deti vedomosti o zdravom spôsobe života nedostanú ani v škole a žiaľ ani od rodičov. Deti od narodenia konzumujú kravské mlieko a výrobky a sú jasným favoritom na cukrovku a rakovinu.

    Poznanie predkov nám bolo odopreté. Makrobiotika vychádza z tisícok rokov genetického prispôsobenia sa tejto strave, aj aziatov, aj Slovano Árijcov. Sto rokov výskumu je len konštatovaním a rešpektovaním nášho vývoja a genetiky. Už Hyppokrates vravel, že strava je liek! Smer výživy po 2sv.vojne nie je omyl, ale cieľ korporácií na čele s USA v honbe za ziskom. Potreby človeka nikto neháji, ani štát, človek sa musí zubudiť, sám sa vzdelať a žiť život v zmysle svojho poslania na tejto Zemi.

    Po dlhej dobe mlčania som znova objavil tento web a teším sa.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *